Forum za sve mlade muslimane u BiH i sire.
 
HomeKako koristiti ovaj Forum?TražiLista članovaGrupe korisnikaRegistracijaLogin

Share
 

 Muhammed s.a.v.s.

Go down 
AutorPoruka
nedzo aga
Musafir
Musafir
nedzo aga

Male Broj komentara : 2
Age : 27
Džemat : Ljetinic
Obrazovanje : jos uvijek srednja
Posao : ni blizu
Registration date : 2008-06-29

Muhammed s.a.v.s. Empty
KomentarNaslov komentara: Muhammed s.a.v.s.   Muhammed s.a.v.s. I_icon_minitimeSun Jun 29, 2008 11:05 pm

Dvanaesti rebiul-evvel je dan kojem se raduju milioni muslimana širom svijeta. Na ovaj dan prije mnogo godina rodio se Allahov miljenik Muhammed a.s., sin Abdulaha i Amine, dijete arabije i dika cijeloga svijeta kome je islam u srcu. Njegovo rođenje je svojevrsna milost koju je milosni Allah razasuo te mevludske noći po svim krajevima zemaljske kugle i svjetlo koje će sijati od tada do Kijameskog dana i razgoniti tamu sa mnogih krajeva i sa mnogo srca.

Naime, Poslanik se rodio davne 570.godine u Mekki u kojoj je tada vladala opšta idolatrija. Bio je nerođeno siroče jer mu je otac Abdulah umro prije na nekoliko sedmica njegova rođenja. Nakon izvjesnog vremena, po običaju tog podneblja, Muhammeda a.s. na dojenje uzima žena Halima iz plemenu Benu Sad. Treba napomenuti da do tada u Arabiji niko nije imao ime Muhammed. Kod dojilje Halime poslanik je ostao 4 godine. Halima je pričala da je njena deva išla brže od drugih deva, a da je kasnije njena stoka davala više mlijeka od kada je Muhammed u njenoj obitelji. Halima i Šejma su pričele da je Muhammed a.s. u ranom djetinstvu bio jako krhak i nježan dječak. Odlikovao se bledoćom lica, jako crnom kosom, visokim čelom i radosnim licem. U šestoj godini života Muhammed a.s. ostaje i bez majke, koja je umrla obilazeći mezar Muhammedovog oca u Medini. Umrla je u Abvi. Skoro od Mekke do Medine Muhammed je preplakao za milom majkom i Muhammed je pričao da je tek tada osjetio šta znači biti jetim. Prihvatio ga je djed Abdul Mutalib i brižno ga njegovao i pazio kao oči u glavi. Priča se da je u doba velike suše Abdul Mutalib molio Boga da da kišu u ime njegova unuka i kiša je pala tvrde istoričari. Kada je dječaku bilo 8. god. i djed mu umire. Muhammed a.s. je gorko plakao za djedom, prvi je išao za njegovim tabutom i razmišljao je kome sad da se prikloni i tko će ga sad zaštititi. Kad se rodbina počela razilaziti sa djedove dženaze, mali Muhammed se okretao lijevo desno i očekivao ko će ga pozvati u svoju kuću. Želio je poći sa amidžom Harisom, najstarijim sinom njegovog djeda, ali se ovaj ne okrenu za njim. Ponadao se da će ga pozvati najbogatiji mu amidža Abbas, ali i on ode svojim putem. Konačno na svojoj glavi osjeti toplu ruku najmlađeg amidže Ebu Taliba koji je bio najsiromašniji, a imaše i najviše djece. "Na samrti je djed oporučio da te uzmem sa sobom kako bude i nama biće i tebi vrata moga doma su ti otvorena." Da bi kolko toliko pomogao amidži, Muhammed a.s. sa ostalom djecom odlazi čuvati stoku i time se bavio punih 10 godina. U njegovoj dvadeset i petoj godini, zbog velike krize amidža ga posavjetova da mu nađe posao i zaposliga kod Hatidže poštene i veoma bogate hudovice. Radio je kao pratilac karavana. Njena dobrota, poštenje i ljepota sviđaše se Muhammedu i to preraste u brak, iako je Muhammed imao 25 a Hatidža 40 godina.. Muhammed .as. je bio jako tačan i pošten i sugrađani mu dadoše nadimak El-Emin što znači vjerni.

Prenosi se kako ga je jedan čovjek zamolio da ga pričeka na ulici a potom za to zaboravi, svog dogovora se sjetio treći dan, i kada je sišao na ulicu Muhammed ga je čekao.

U četrdesetoj godini svoga života Muhammed a.s. prima objavu od Allaha i biva obdaren za poslednjeg vjerovjesnika. Od tad je sve podredio interesima islama. Poznato je da je 13. godina trpio neprijateljstva i najteže napade ne samo običnih sugrađana već i od nekih svojih amidža. Na kraju je u ime Allaha ostavio svoje rođake i svoje imanje i krenuo tamo gdje nema ništa svoje, ali gdje će nesmetano širiti islam, to jest odlazi u Medinu.

U Medini je i umro nakon što je vjerno obavio svoj vjerovjesnički zadatak. Umro je na isti dan kada je i rođen, 12-tog rebiul evvela 632.godine. Tako su uz Božiju moć u Medini ili njenoj blizini pokopani i Muhammed i njegovi roditelji.

Oni koji živješe u njegova doba su sretna generacija ljudi. Njegovi savremenici ovako opisuju Muhammeda:» Svijetlo lice, snažno izraženih crta na licu, krupnih očiju, lica uvijek nasmijana, guste lepršave kose, dugih nepravilnih obrva, oštrih crta nosa, krupne konstrukcije tijela, jako visokog stasa, bijaše svijetle puti divnih usta i blistavi zuba koji su izgledali kao biseri u kutiji od rubina. Kosa mu ne bijaše ni potpuno ravna ni potpuno kovrdžava, glas mu je uvijek bio jasan, a govorio bi tako sporo da bi mogao brojati glasove koje bi izgovorio. Hodao bi brzo, kao da ide nizbrdo. Bijaše lijep a jedan od njegovih sljedbenika govorio je da je ljepši od mjeseca». Ebu Hurejre kaže:» Bio je među nama najoštroumniji, a na daljini bi po mirisu raspoznavao hranu, okus mu je bio polovičan i imao je veliku moć zapažanja».

Prema kazivanjima ashaba bio je nadaren posebnim mudžizama:

Muhamed a.s. nikad nije sanjao tuđe žene, od njegova tijela sjena se nije pokazivala na zemlji, sve što bi iz njegova tijela izašlo zemlja bi gutala u se, nikad na njegovom tijelu nije primjećen ni jedan insekt, za cijeloga života nikad nije imao ni jednu sjedu vlas i rođen je osunećen.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
tariq_osmanlija
Musafir
Musafir
tariq_osmanlija

Male Broj komentara : 4
Age : 27
Džemat : Dibekhana dzamija, Tesanj (imam Salih Hausic)
Obrazovanje : 2 godine tesanjske Gimnazije
Posao : uglavnom pomaganje
Registration date : 2008-06-29

Muhammed s.a.v.s. Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Muhammed s.a.v.s.   Muhammed s.a.v.s. I_icon_minitimeThu Jul 03, 2008 5:06 pm

mashala, dobar posao aga moj Very Happy

saznao sam cak i nesto novo

sellam od vaseg SULTANA
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
 
Muhammed s.a.v.s.
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Dzematlije :: Info :: Historija Islama-
Idi na: